ÖZEL HALICI AHMET URKAY ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ TEŞHİRİNDE YER ALAN DENİZLİ-ÇAL KİLİMLERİ

Author:

Number of pages:
142-156
Language:
Türkçe
Year-Number:
2024-13

Anadolu’da tarihi en eskiye dayanan uğraşılardan biri olan dokumacılık içerdiği geleneksel bilgi, kullanılan teknik, yöresel motif gibi özellikleri ile Türk kültürünün önemli mirasları arasında yer almaktadır.  Müzelerde yer alan ve bir toplumun maddi üretimlerini yansıtan ürünlere etnografik eser; bu eserlerden oluşan koleksiyonları koruma altına alan, sergileyen müzelere de etnografya müzeleri denilmektedir. Etnografik eser kapsamına giren dokumalar, etnografya müzelerinin temel teşhir ürünleridir. Bu çalışma Özel Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi teşhirindeki Denizli-Çal yöresi kilimleri ile sınırlandırılmıştır.

Çalışmanın gerçekleşmesi için kaynakça taraması yapılmış, müze çalışanları ile görüşmeler gerçekleştirilmiş, Özel Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nden gerekli izinler alınıp, müze envanter kayıtları incelenerek teşhirde sergilenen Çal yöresine ait kilimlerin teknik ve desen analizleri gerçekleştirilerek literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca mevcut sergileme koşulları göz önünde bulundurularak bozulmaya sebep olan etkenler ve bozulma sürecini hızlandıran faktörler gözlemlenerek, önleyici koruma önerilerinde bulunulmuştur. Çalışma fotoğraflar ile desteklenmiştir. 

Keywords


Weaving, one of the oldest occupations in Anatolia, is among the important heritages of Turkish culture with its features such as traditional knowledge, techniques used and local motifs. Products in museums that reflect the material production of a society are called ethnographic works; Museums that preserve and exhibit collections of these works are called ethnography museums. Weavings, which fall within the scope of ethnographic works, are the basic display products of ethnography museums. This study is limited to the Denizli-Çal region rugs on display at Private Halıcı Ahmet Urkay Archeology and Ethnography Museum.

In order to carry out the study, the bibliography was scanned, interviews were held with the museum staff, the necessary permissions were obtained from the Private Halıcı Ahmet Urkay Archeology and Ethnography Museum, the museum inventory records were examined, the technical and pattern analysis of the rugs from the Çal region were carried out and it was aimed to introduce them to the literature. In the study, the factors that cause deterioration and the factors that accelerate the deterioration process were also observed, taking into account the current exhibition conditions, and preventive protection recommendations were made. The work is supported by photographs.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 352
Number of downloads 455

Share

Uluslararası Sanat ve Estetik Dergisi
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.